22 noiembrie 2012

Să presupunem că omor o maimuţă

"Să presupunem că omor o maimuţă. Nimeni nu se atinge de mine. Să presupunem că e o maimuţă deosebit de deşteaptă. Nimeni nu se atinge de mine. Să presupunem că e un tip nou de maimuţă - o specie fără păr, vorbitoare. Nimeni nu se atinge de mine. Urcând cu circumspecţie aceste trepte subtile, aş putea urca până la Leibnitz sau Shakespeare şi i-aş putea ucide, şi nimeni nu s-ar atinge de mine, căci ar fi imposibil de spus unde s-a trecut frontiera dincolo de care sofistul dă de necaz.
Câinii latră. Mi-e frig. Durerea aceea mortală, fără ieşire... (...) Abominabil de frig. Câinii latră: unul dintre ei începe, iar apoi toţi ceilalţi i se alătură. Plouă. Luminile electrice de aici sunt palide, galbene. Ce naiba am făcut?"
- din Disperare, Vladimir Nabokov. Finalul lecturii de astăzi de la USR, cu maimuţe şi şoareci. Hermann în aşteptarea pedepsei, ce mai crimă, ce mai pedeapsă, Felix, sper că eşti fericit!



A fost o seară minunată pentru mine. Poată să înceapă Black Friday, poate să se şi termine înainte să înceapă. Ştiţi ce a fost grozav în seara asta? Să vii cu o carte din 2009, cu cîteva bileţele lipite la fragmentele de citit, iar cartea asta să fie unicul exemplar din sală, să nu se vîndă nimic, doar să se povestească, să se surîdă, să se simtă emoţia, să se vorbească despre "Literatura e Dragoste", să meargă bine microfoanele, să se pună întrebări lîngă masă şi după ce microfoanele s-au stins, să primeşti cadou alte cărţi, tocmai cele pe care le-ai fi luat mîine de la tîrg, să fie totul firesc, să fie cuminte, acea cuminţenie a lui "Literatura e Dragoste", iar şi iar şi iar.
Împuşcaţi-mă ca pe Felix, sînt fericită.
Mulţumesc.




Reportaj în casa gazdelor, pe Agenţia de carte, de Andra Rotaru, aici.

Foto: Agenţia de carte.
Cu Bogdan Alexandru Stănescu şi Dan Mircea Cipariu.

***

Apropo de maimuţe.
Cred că n-am zis nimic de blogul de pe adevărul.ro.
Sînt şi acolo nişte maimuţe.

Niciun comentariu: