3 octombrie 2007

Maratonul European de Poezie

Aproape o sută de poeţi au lăsat orice altă treabă şi au pornit spre Sibiu, pentru a participa la Maratonul European de Poezie, cel mai amplu eveniment literar organizat vreodată în România. Timp de 18 ore, versurile lor vor răsuna vineri în Aula Magna a Universităţii “Lucian Blaga”. Evenimentul iniţiat de scriitorul braşovean Andrei Bodiu şi organizat de Asociaţia Scriitorilor Profesionişti din România este cel mai ambiţios proiect literar din cadrul programului “Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007”, pentru care însă Ministerul Culturii nu a alocat nici un leu.

Pauză la 100 de minute

Maratonul se deschide la ora 8.30, cu un omagiu adus poetului Mircea Ivănescu, iar în continuare cei 87 de poeţi vor citi câte zece minute din creaţiile lor. “În zece minute, un poet poate să spună foarte mult”, consideră Andrei Bodiu. Programul evenimentului este extrem de precis, iar accesul publicului va fi liber.
Lecturile se vor desfăşura pe module de câte 100 de minute, cu pauze între ele. Primul modul începe la ora 9 dimineaţa, iar ultimele poezii vor răsuna la 2.40 noaptea.
"Vor participa autori români din toate generaţiile şi din toate zonele geografice ale României, plus poeţi străini, de calitate bună şi excepţională”, spune Andrei Bodiu. “Este o imagine credibilă a ceea ce înseamnă poezia românească”, spune organizatorul.
Deşi se dorea iniţial participarea mai multor poeţi din diferite ţări europene, rezultatul este o participare majoritară a românilor. “Majoritatea autorilor sunt români, dar în fiecare interval de aproximativ 100 de minute există câte un invitat străin”, spune Andrei Bodiu.

Tinerii încheie balul

Unul dintre cele mai interesante grupaje este cel care se va desfăşura între orele 18 - 20, în “prime time”, care îi aduce în faţa publicului pe Mircea Cărtărescu, Andrei Codrescu sau Ion Mureşan.
Cei mai tineri poeţi vor încheia festivalul, fiindcă ei sunt cei care vor rezista cel mai bine la maraton. După Dan Sociu, Claudiu Komartin, Elena Vlădăreanu, Vasile Leac, Ştefan Manasia, poetul sibian Radu Vancu va fi cel care va avea ultimul cuvânt în maraton.
Deşi sala unde se va desfăşura evenimentul are o anumită răceală, organizatorii sunt convinşi că spaţiul se va “umaniza, fiindcă sunt autori care fac show”. De altfel, ordinea autorilor a fost aleasă astfel încât să existe o armonie nu numai în privinţa stilurilor şi vârstelor, dar chiar şi a vocilor.

Minister indiferent

Bugetul total al proiectului este de 56.000 euro, din care 10.000 euro este contribuţia USR, iar restul a Consiliului Local Sibiu. Ministerul Culturii nu a finanţat acest proiect, spune Andrei Bodiu, accentuând că “dacă nu era comunitatea sibiană, acest program nu s-ar fi făcut”. Proiectul beneficiază de sprijinul Asociaţiei Sibiu CCE 2007, al filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România şi al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu.
În paralel cu maratonul, la Casa Teutsch alţi poeţi se reunesc la Festivalul European al Poeziei, dedicat memoriei lui Oskar Pastior.


PS: Nu-mi voi face un obicei din postarea articolelor, promit.

Niciun comentariu: